maanantai 15. heinäkuuta 2013

AXE GIANT: THE WRATH OF PAUL BUNYAN (2013)



Mikä?

Jos meillä täällä Suomessa on Kalevala ja Väinämöinen, yhdysvaltalaisilta löytyypi Minnesotan osavaltio ja kolossaalinen metsurimiekkonen nimeltään Paul Bunyan. Jenkkiläisessä folkloriikassa Bunyan on ihailtavan ahkera, suurenmoinen ja rakastettava duunari, mutta Axe Giant: The Wrath of Paul Bunyanissa jättiläismäisestä kirvesmiehestä on luotu helvetillinen teloittaja, joka saa kyseenalaista nautintoa teini-ikäisiä ihmisiä jahdatessaan ja tappaessaan. Kyseessä on siis teurastuselokuva, jossa tutusta ja turvallisesta kansantarusta kaivetaan pimeä puoli esille (vrt. Rare Exports).

Miksi?

Olin saanut yliannostuksen kasarikauhua ja tahdoin sen tähden nähdä edes yhden modernin kauhuelokuvan.

Axe Giant: The Wrath of Paul Bunyan
osoittautui passeliksi valinnaksi, sillä se toimii täydellisenä muistutuksena siitä, että minun tulisi yliannostuksista huolimatta pysytellä sen kasarikauhun parissa. Nykypäivän kauhu kun on sananmukaisesti kauheaa.

Millainen?

Tylsä, kliseinen ja mielikuvitukseton plagiaatti Grizzly Park -nimisestä elokuvasta. Axe Giant: The Wrath of Paul Bunyanin ja Grizzly Parkin ainut ero on se, että Grizzly Parkissa uhreja jahtaa raivostuneen jättiläisen sijasta raivostunut karhu. Jopa alkuasetelma on identtinen: molemmissa elokuvissa uhrit (eli teinit) ovat rikollisia, jotka suorittavat tuomioitaan siistimällä havumetsäisiä kansallispuistoja... tai suorittaisivat, jos eivät jäisi yksi kerrallaan tappajan hampaisiin.


Bunyanin kirves pääsemässä poikuudestaan.

Juoni on siis hyvin laiha ja yksinkertainen: viisi rikollista menee metsään, törmää siellä hirviöön ja koettaa sitten selviytyä hengissä. Pääjuonen lisäksi katsojia "hemmotellaan" muutamilla sivujuonilla, jotka joko 1) jäävät selittämättömästi kesken tai 2) eivät kiinnosta ristin sielua. Mukaeeppinen neekeri kokee sankarikuoleman, lässyttävä sankaritar jää henkiin, äärimmäisen juustoinen sivuhahmo menehtyy "hauskasti" jne. You know the drill.


Hahmokatras sisältää tietysti myös Stereotyyppisen Seriffin™.

Toinen Grizzly Parkin ja Axe Giant: The Wrath of Paul Bunyanin välinen ero löytyy budjetista. Siinä missä Grizzly Parkin gore on edes jotakuinkin onnistunutta, Axe Giant: The Wrath of Paul Bunyanissa kaikki on pielessä. Tietokoneella luodut efektit (gore, itse jättiläinen ja jättiläisen lemmikki eli kookas, sininen härkä) ovat niin alkeellisia, ettei niistä saa mitään irti – ei edes hauskanpitoa. Ymmärrän sen, ettei esim. jättiläistä ole helppoa luoda, jos budjetti on pieni, mutta sitä en ymmärrä, miksi pitää ylipäätään lähteä tekemään tällaista leffaa ilman massia, taitoa tai motivaatiota, jota hyvän elokuvan tuottamiseen vaaditaan.



Kun budjetti ei riitä.

Juonen ja tietokone-efektien tapaan myös hahmot ovat varsin laihoja ja stereotyyppisiä. Valkoinen mies on rikas snobi, tummaihoinen mies sympaattinen sankari, meksikaaninainen itsekäs sählääjä ja rikollisjengiä komentava poliisimiekkonen kyyninen pseudoupseeri. Viimeinen naula arkkuun on mielisairas metsäerakko, jolla on jonkin sortin yhteys teinejä teloittavaan jättiläiseen ja joka on tismalleen samanlainen hahmo kuin meille suomalaisille tuttu Rölli-vitun-peikko.


Rölli-vitun-peikko.


Mistä elokuva muistetaan?

Kliseisyydestä ja totaalisesta, totaalisesta mielikuvituksen puutteesta. Sen lisäksi, että elokuva on kuin  mosaiikki muista vastaavanlaisista kauhuleffoista (eritoten Grizzly Parkista ja Wrong Turnista), luovuuden puutteesta kielii se, että juoni perustuu vanhaan kansantaruun. Axe Giant: The Wrath of Paul Bunyanissa ei toisin sanoen ole mitään uniikkia – mitään omaa.

Ja tietysti myös lopputeksteissä esiintyvästä lauseesta "BUNYAN WILL RETURN", joka herättää pääkopassani samanlaista iljetystä kuin visio verkkosukkahousuissa itseään koskettelevasta Vesa-Matti Loirista.


Välillä unohdan, onko tämä elokuva- vai peliarvostelu.

 
Tuomio: 

En uskalla suositella Axe Giant: The Wrath of Paul Bunyania muille kuin kovimmille Paul Bunyan -myytin ystäville (joita ei täällä taida erityisemmin olla) tai World of Warcraftin fanaatikoille. Voisin nimittäin kuvitella, että Paul Bunyanin kaltainen jättiläismurhaaja sopisi hyvin World of Warcraftin maailmaan... toisin kuin valkokankaalle.

Arvosana: 2/10

Ohjaaja: Gary Jones
Käsikirjoittaja: Gary Jones, Jeffrey Miller, Jason Ancona
Julkaisuvuosi: 2013
Kesto: 90 minuuttia
Maa: Yhdysvallat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti