perjantai 20. joulukuuta 2013

EMPIRE OF THE APES (2013)


Mikä? 

Empire of the Apes on Mark Polonian, Polonian pyhän veljeskunnan maanpäällisen haaran scifi-elokuva vuodelta 2013.

Kyllä, Mark Polonian. Kyllä, vuodelta 2013.

Elokuvassa kolme vankinaista pakenee avaruuslaivasta ja heidän pakoaluksensa haaksirikkoutuu puhuvien ja älyllisesti melko lahjakkaiden apinoiden löyhästi asuttamalle planeetalle. Meno on tutun ja turvallisen halpaa ja mukana on Polonia-faneille tuttuja näyttelijöitäkin.

Miksi?

Mark Polonia on palannut sorvin ääreen veljensä kuoleman jälkeen ja jatkaa Polonian maanmainioitten veljesten perintöä, mikä on ajatuksena kaunis kuin Modern Talkingin comeback. Empire of the Apes on kuin yltiörasvainen mättö humala-odysseijan lopuksi; se on kutsuva, makoisa ja ennen kaikkea niin tyydyttävä. 


 
Avaruuslaiva kapteeneineen. Sanoisitko tälle "ei"?


Millainen?

Elokuva lähtee käyntiin kun kolme naisvankia, Theel, Jada ja Dane, pakenee suuresta kapteeni Zantorin avaruuslaivasta. On huomionarvoista että kyseisen avaruuslaivan kunniakasta pilottia näyttelee itse maestro, Mark Polonia. Naisten pakoalus kuitenkin heidän epäonnekseen rysähtää eräälle vehreälle planeetalle, joka luontonsa puolesta vaikuttaa tuntemaltamme Tellukselta. Tällä kyseisellä planeetalla asuu kuitenkin ihmisten sijaan suuri ja mahtava, alle kymmenen yksilön apinue, jota johtaa jumalten leikkaaman kaunokinkun, Ken van Santin, näyttelemä Korg. 

 
Kolme paennutta vankia täydessä selviytymis- ja taisteluvarustuksessa.


Apinamies-Korg kumppaneineen ottaa naikkoset huostaansa ja aikoo käyttää heitä kuolevan rotunsa jatkamiseen, sillä kaikki narttuapinat ovat kadonneet. Kapteeni Zantor taasen lähtee naisten perään lunastamaan heitä takaisin laivalleen. Siinä elokuvan juoni sitten onkin ja tämän puitteissa nähdään karuja efektejä, jämäkkää dialogia ja aitoa apina-toimintaa.

 
Beta-apinan nöyryytettyään, Korg pohtii kehen käyttäisi juuri ansaitsemansa ihmisnaaraanpano-oikeutensa.


Se, että Empire of the Apes on Polonia-elokuva, kertoo jo ylipäätään paljon millainen pätkä on kyseessä. Budjetti pelottaisi muut ohjaajat pois, näyttelijänsuoritukset ovat kuin porno-elokuvista, tehosteet ja efektit ovat silmiähivelevän rupuisia, dialogi on kankeaa ja tahmeaa, ja juonikuviot, kuten voi kuvailemastani päätellä, eivät liikaa kiemurtele. Se, mikä tekee Polonia-elokuvista sitten hyviä, on alkemiaa. 


Efektitykitystä: Polonia style.


Polonia-elokuvat ovat kuin palapelejä, joissa rumista palasista muodostuu taianomainen ja Kaunis kuva. Jokainen palanen on omalla viehättävällä tavallaan ruma ja olennainen kokonaiskuvan muodostumisessa, ja teennäisyyden tilalla on intohimo elokuvien tekemistä kohtaan. Ja vaikka millään osa-alueella ei loisteta, jokainen näkemäni Polonia-elokuva on ollut täysin katsottava ja nautittava, mikä on osalla paskaleffoista hyvinkin vaakalaudalla. 


Yksi elokuvan vaikuttavimmista kohtauksista: apinat kohtaavat huipputeknologiaa olevan avaruuslaivaa suojaavan voimakentän.


Empire of the Apes on siis myös varsin miellyttävä tekele, mutta ei silti Polonia-mittapuulla yllä lähelle kärkeä. Elokuvan meno ei ole läheskään yhtä roisia kuin esimerkiksi veljesten mestariteoksessa, Splatter Farmissa. Lisäksi, apinat eivät olleet pahiksina kovinkaan kummoisia ja samankaltaista epiikkaa jota osa Polonia-elokuvista välittää ei tässä elokuvassa ollut niinkään läsnä. Oli myös pienoinen pettymys huomata kuinka moni näyttelijöistä piiloutuu jonkinlaisen maskin taakse. Esimerkiksi Ken van Santin veistoksellista jykevyyttä ja Mark Polonian vaikuttavia vakiopensseleitä ei tässä elokuvassa nähdä ensinkään.


Mies kuin jumala, jumala kuin Polonia.


Kuitenkin, Empire of the Apes on loppujen lopuksi plussan puolella ja oli erittäin virkistävää katsottavaa muutaman lähiaikoina näkemäni todella paskan tekeleen jälkeen. Polonia-filmit ovat varmoja valintoja, joissa paska on sitä oikeaa kunnon paskaa, eikä sitä järkyttävän paskaa paskaa.

Mistä elokuva muistetaan?

Itselle elokuva jäi päälimmäisenä mieleen siitä syystä, että se todisti Markin olevan varsin kykenevä yksinkin jatkamaan veljesten kultaista ja kunniakasta uraa. Itse elokuvasta mieleen jäi lähinnä niin poloniamaiset efektit, tehosteet ja rekvisiitat. Olin havaitsevinani lavasteissa jopa foliota. Foliota.


Mitä on scifi ilman foliota? Ei mitään.
 

Tuomio?


Empire of the Apes on mukiinmenevä Polonia-leffa, jossa on puolensa ja puutteensa. Toivottavasti elokuvan lopussa luvattu jatko-osa tulee olemaan loisteliaampi.

Kyllä, jatko-osa.

Arvosana: 6/10

Ohjaaja: Mark Polonia
Käsikirjoittaja: Mark Polonia
Julkaisuvuosi: 2013
Kesto: 79 minuuttia
Maa: Yhdysvallat

1 kommentti:

  1. Näin David Ickeni lukeneena osaan valaista tuosta avaruusaluksen rahvaanomaisesta materiaalivalinnasta: foliovuoraus suojaa reptiliaanien mielenhallintasäteiltä!

    VastaaPoista